OTKRIJTE BAJKOVITU I RASPJEVANU KORČULU

„Nema bajkovitijeg prizora od Korčule u svitanje obgrljene jutarnjom izmaglicom!“ – uvjerit će vas naši skiperi koji bi vas sa zadovoljstvom odveli do šestog po veličini jadranskog otoka kojeg često zovu kamenim biserom okruženim modrim prostranstvom. Nastanjena još od pretpovijesti kroz svoj je tisućljetni vijek u kamenu ispisala i očuvala tragove vladara i osvajača, i preplela ih trudima zemljoradnika koji su joj gustim pletenicama vezli zelene brazde na kojima je otočko stanovništvo prehranjivano. Bajkovitost Korčule krije se i u brojnim legendama i pričama prenošenima s generacije na generaciju. Prema jednoj od njih Korčulu je u 12. stoljeću prije Krista osnovao trojanski heroj Anteror. U antičkim zapisima spominje se naziv grada Korkyra Melania te latinski naziv otoka Corcyra Nigra (crna Korčula) kojeg je dobio zbog gustih šuma te je i danas najšumovitiji otok srednje Dalmacije.

Korčulansku su povijest tako ispisali Grci, Rimljani, Hrvati, Mleci, Napoleonovi namjesnici, Austrijanci, do novije povijesti u kojoj je konačno posljednjih četvrt stoljeća dio samostalne Hrvatske. No, život Korčule, oblikovalo je ovdašnje stanovništvo obrađujući škrto tlo i loveći iz plodne morske škrinje, plešući tradicionalne plesove i njegujući a capella klapsko pjevanje koje odzvanja kamenim kalama čudesnih korčulanskih gradića. Iz bogatog etnografskog nasljeđa ističe se viteški ples s mačevima Moreška koja se, porijeklom iz Španjolske (12. st.), na Korčuli njeguje s velikim pijetetom od 17. stoljeća.

Vrhunac turističkog doživljaja koji oduševljava najzahtjevnije ukuse nudi grad Korčula. Je li to uistinu rodni grad čuvenog srednjovjekovnog istraživača i avanturiste Marka Pola (1254. – 1324.) ili je to tek jedna od korčulanskih legendi koja će vas intrigirati da okusite svoju možda najljepšu avanturu… prepuštamo vama! Ono što vas čeka na ovom otoku sigurni smo - vrijedno je vaše pažnje i vremena, vašeg iščekivanja i odluke.
Očarat će vas svevremenska ljepota uklesana u graditeljskim spomenicima kao što su palača Arneri, renesansna palača Gabrielis u kojoj je danas Muzej grada i Gradska vijećnica iz 16. stoljeća; bivša Biskupska palača u kojoj je smještena vrijedna Opatska riznica, kapela Gospe od Ploča te Kopnena vrata iz 17. stoljeća. Posebnu pažnju plijeni katedrala sv. Marka koju su lokalni majstori gradili dulje od tri stoljeća. Potom ste u prilici sami se uvjeriti je li upravo ovaj otočki grad rodno mjesto svjetski poznatog putnika Marka Pola koji je tijekom 17 godina službe proputovao Daleki istok te u knjizi „Il Millione“ (trećoj najčitanijoj knjizi na svijetu nakon Biblije i Kurana) ostavio najstarije zapise o običajima i jezicima dotad Europi nepoznatih naroda. Njegova rodna kuća u Korčuli pretvorena u Muzej Marka Pola turistička je atrakcija koja svjedoči njegovo porijeklo iz obitelji poznatih trgovačkih putnika koji su uživali poštovanje čak i mongolskog Kublaj-kana koji je Marka te njegovog oca i strica 1275. godine u Kini imenovao svojim poslanicima.
Uz legende i običaje, arhitekturu i tradiciju utkanu u svakodnevicu, Korčula će vas očarati i svojim plodovima kroz gastronomske delicije i očaravajuću aromu autohtonih bijelih vina poput grka i pošipa. Vjerujemo kako znate da ona najbolje idu uz ribu začinjenu izvrsnim maslinovim uljem.

Na zapadnoj obali otoka Korčule, u zaljevu koje zbog svoje zaštićenosti predstavlja jedno od najsigurnijih sidrišta ovog dijela Jadrana, smjestio se opjevani gradić Vela Luka, gospodarski najrazvijeniji grad na hrvatskim otocima te drugi po broju stanovnika (4.500).
Turističku popularnost Vela Luka izgradila je na vlastitom potencijalu stvorivši balansiranu ponudu baštinskih vrijednosti u koju je implementirala vrijedne plodove svojih stanovnika svih struka – od umjetnika, brodograditelja, ribara, poljoprivrednika, ugostitelja...
Izbrazdana vinogradima, zagropana smokvama te obgrljena maslinicima i borovim šumarcima, ugodno smještena u dubini prostranog zaljeva Vela Luka dominira unikatnim krajobrazom kojeg rese brojne očuvane prirodne ljepote razvedene otočke linije uronjene u tirkizno more.
Među brojnim atrakcijama primat drži otočić Proizd kojeg je 2007. godine britanski Daily Telegraph uvrstio među pet najljepših plaža svijeta. Na to su ga prestižno mjesto dovele stjenovite i šljunčane obale te fascinantne bijele stijene na sjevernoj strani otočića.
Iz jedne u drugu čaroliju za samo nekoliko minuta možete stići našim gliserom, te nakon jedinstvenog Proizda uploviti u kontemplativnu tišinu netaknute prirode otočića Ošjak kojeg još nazivaju i Otokom ljubavi, što ćete razumjeti odlučite li na njemu potražiti djeličak svemira za sebe.
Treći biser iz niske koji biste si trebali priuštiti u ovom obilasku korčulanskih top destinacija je jedna od najbogatijih i najznačajnijih pretpovijesnih sredozemnih špiljskih lokaliteta u Europi – Vela spila. Pronađena arheološka građa, tisuće ulomaka posuda, keramike i drugih predmeta koja je pohranjena u Muzeju Centra za kulturu Vele Luke ukazuju na kontinuiranu naseljenost špilje od oko 20.000 godina prije Krista, mlađeg kamenog doba, preko brončanog i željeznog pa sve do novijih vremena. Ako vas vuče znatiželja obići ovaj značajni arheološki lokalitet smješten na padinama brda Pinski rat čeka vas mala šetnja s usponom do koje vas vodi 2,5 km ceste od uvale Kale u Veloj Luci ili pješačka staza duljine 950 m preko spomenutog brda.
Prateći suvremene turističke trendove Vela Luka svojim posjetiteljima nudi raznovrsne sadržaje, ovisno o afinitetima – nekoliko uređenih i označenih biciklističkih i pješačkih staza, etnografsku zbirku koja predočava kontinuitet ljudskog rada uz posjet uljari te degustaciju maslinovog ulja, večeri veloluškog folklora u kojima tradicionalnim plesovima i klapskom pjesmom otočke običaje predstavlja Viteško društvo Kumpanija.